ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΓΚΑΝΑΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΒΑΝΙΛΙΑ
Για το κέικ:
- 1 μεγάλο αυγό
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 200 γρ. γιαούρτι απλό, βανίλια ή
σοκολάτα (δεν χρησιμοποιούμε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά)
- 1/4 φλιτζανιού ηλιέλαιο
- 1 1/2 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
- 1/2 φλιτζάνι αρωματικό καφέ εσπρέσσο,
σε θερμοκρασία δωματίου ή ζεστό
- 1/2 φλιτζάνι σκόνη κακάο
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις
χρήσεις
- 1 κ.γ μαγειρική σόδα
- 1/2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ αλάτι, προαιρετικά
Για την γκανάς:
- 250 γρ. ημίγλυκη σοκολάτα (περίπου 1
1/2 φλιτζάνια ημίγλυκα κομματάκια σοκολάτας)
- 3/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
- 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας (ή
χρησιμοποιούμε 1-2 κ.σ ρούμι ή ουίσκι ή καφέ ή λικέρ πορτοκάλι ή λικέρ με
γεύση σοκολάτα)
Υλικά
- αυγά -
- ζάχαρη -
- γιαούρτι -
- ηλιέλαιο -
- βανίλια -
- καφές -
- κακάο -
- αλεύρι -
- μπέικιν πάουντερ -
- αλάτι -
- κρέμα γάλακτος -
- μαγειρική σόδα -
Εκτέλεση
Για το κέικ:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους
180 ° C.
Αλείφουμε
με βούτυρο και αλευρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί 23X23 εκ. ή
ένα στρογγυλό ταψί 25 εκ. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Σ' ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε
το αυγό, τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το λάδι,
τη βανίλια και χτυπάμε ελαφρά μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά και
το μίγμα να γίνει λείο.
Προσθέτουμε
τον καφέ και το κακάο και χτυπάμε δυνατά μέχρι η ζύμη να
είναι λεία και να μην υπάρχουν στερεά κομμάτια.
Προσθέτουμε το αλεύρι,
τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και χτυπάμε
δυνατά μέχρι το μίγμα να ομογενοποιηθεί, περίπου 1 λεπτό.
Ο καφές σα συστατικό
δεν κάνει το κέικ ένα κέικ-καφέ, αντίθετα, αναδεικνύει και ενισχύει τη
γεύση του κακάο. Αν θέλουμε αντικαθιστούμε τον καφέ με νερό. Ο καφές
δεν πρέπει να είναι πολύ καυτός (γιατί χρησιμοποιούμε και αυγό στη συνταγή).
Χύνουμε τη ρευστή ζύμη, στο ταψί
που έχουμε ετοιμάσει και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή
μια οδοντογλυφίδα που βυθίζουμε στο κέντρο του κέικ.
Αφήνουμε το κέικ να
κρυώσει στο ταψί εντελώς για τουλάχιστον 30 λεπτά, πριν προσθέσουμε
τη γκανάζ ή παγώσουμε του κέικ ή σερβίρουμε. Το κέικ μπορεί να
αποθηκευθεί σε ένα αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου έως και 5 ημέρες.
Για την Γκανάς:
Βάζουμε τα κομματάκια
σοκολάτας σ' ένα μπολ, κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων και ζεσταίνουμε
σε υψηλή ισχύ για 1 λεπτό μέχρι να μαλακώσει η σοκολάτα. Αφήνουμε στην άκρη.
Σ' ένα μικρότερο μπολ
ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε υψηλή ισχύ μέχρι να αρχίσει να
βγάζει φουσκάλες (λίγο πριν αρχίσει να βράζε), περίπου 60-75 δευτερόλεπτα.
Ρίχνουμε τη ζεστή κρέμα πάνω
από τη σοκολάτα και αφήνουμε να σταθεί για 1 λεπτό.
Χτυπάμε δυνατά μέχρι να λιώσει
η σοκολάτα και το μίγμα να γίνει λείο. Προσθέτουμε
τη βανίλια και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε το μπολ στην άκρη για
περίπου 10 λεπτά, επιτρέποντας στην γκανάς να κρυώσει και να πήξει λίγο.
Χτυπάμε λίγο
τη γκανάς πριν την ρίξουμε πάνω από το κέικ και απλώνουμε απαλά
με μια σπάτουλα.
Αφήνουμε τη γκανάς να σταθεί σε
θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από το σερβίρισμα του κέικ ή
για να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο ή την
καταψύκτη για λίγο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου